5 semne că ai nevoie de un consult optometric

558
5 semne că ai nevoie de un consult optometric

Sănătatea ochilor este deseori neglijată. Un sondaj recent al Asociației Americane de Optometrie a indicat că o treime din participanți nu știu cum să aibă grijă de ochii lor și că doar 54% dintre aceștia își fac programare pentru un consult optometric în fiecare an. Din acest motiv, există multe persoane nediagnosticate sau care nu tratează afecțiunile oculare de care suferă în mod corespunzător. [1] Prin urmare, identificarea anumitor probleme în fază incipientă devine imposibilă. 

Dacă dorești să îți protejezi ochii, află din acest articol cele 5 semne care indică necesitatea unui consult optometric. 

  • Durerile de cap

O cauză frecventă a durerilor de cap sunt problemele de vedere. În acest caz, cel mai adesea, durerea este însoțită de tendința de a strânge din ochi pentru a focaliza mai bine asupra obiectelor din jur. Pentru a exclude această cauză este necesară o vizită la un optometrist experimentat. Poți găsi unul în cursul săptămânii în showroom-ul Lensa din Cluj

Acesta poate recomanda ochelari de vedere sau schimbarea lentilelor perechii existente în cazul în care constată modificarea dioptriilor. Poate fi necesară și reducerea timpului petrecut în fața computerului, ecranul acestuia putând obosi ochii excesiv. 

  • Vederea în ceață

Atunci când formele obiectelor din apropiere sau depărtare nu mai au margini sau detalii bine definite, te confrunți cu vederea în ceață. De multe orice, acest simptom indică necesitatea de a corecta vederea cu lentilele potrivite. 

În timpul vizitei la un optometrist, acesta va putea determina dacă suferi de miopie – nu vezi bine la distanță, hipermetropie – nu vezi bine de aproape sau astigmatism – de cele mai multe ori presupune vedere neclară sau dublă. Odată identificate lentilele potrivite, acest simptom dispare rapid, dar rămâne necesară monitorizarea dioptriei prin consulturi optometrice regulate. 

  • Dificultatea în a vedea noaptea 

Dacă ai nevoie de o vizită la optometrist, te poți confrunta și cu imposibilitatea de a vedea bine noaptea sau în condiții de iluminare insuficientă. Este un simptom care trebuie discutat cu un specialist cât mai curând pentru că îți poate influența abilitatea de a face anumite lucruri. 

Acestă problemă de vedere poate fi asociată cu miopia sau astigmatismul și poate impune un tratament special pentru lentile sau achiziționarea unor ochelari dedicați utilizării pe timp de noapte. 

  • Iritarea ochilor 

Disconfortul cauzat de ochi iritați nu trebuie nici el ignorat deoarece poate fi consecința unei alergii, uscării excesivă a ochilor sau oboselii dezvoltate atunci când petreci multiple ore în fața unui ecran. Un consult optometric poate fi de folos pentru a stabili dacă ai nevoie de anumite picături speciale pentru a îmbunătăți lubrifierea ochilor sau ochelari de protecție pentru calculator. 

  • Oboseala ochilor 

De multe ori, ochii obosesc excesiv atunci când este necesar să se concentreze îndelung asupra unei activități. Acest lucru se poate întâmpla mai ales atunci când citești, conduci sau utilizezi calculatorul pentru ore în șir, lucrezi în spații iluminate deficitar sau te confrunți cu nevoia de a-ți corecta vederea cu lentilele potrivite. 

Pentru a te asigura că nu te încadrezi în ultima categorie este important să ai în vedere un consult optometric. Dacă nu sunt necesare lentile, vei beneficia de sfaturi utile pentru a preveni obosirea ochilor și viitoare probleme. [2]

Atunci când obiectele din jur nu mai au contururi bine definite, apar durerile de cap sau este necesar să te concentrezi îndelung și să îți obosești ochii excesiv pentru a vedea anumite detalii, este timpul să planifici un consult optometric. Astfel, vederea se va îmbunătății cu ajutorul lentilelor potrivite. 

Bibliografie:

  1. Krall, Ken. “Millions of Americans Have Undiagnosed Vision Impairments.” WXPR, WXPR, 7 Jan. 2020, www.wxpr.org/health/2020-01-07/millions-of-americans-have-undiagnosed-vision-impairments#stream/0. Accesat la 17 Nov. 2022.
  2. admin. “15 Signs You Need to See Your Optometrist | Primera Eye Care.” Primera Eye Care | Lake Mary Optometrist, 6 Jan. 2021, primeraeyecare.com/15-signs-you-need-to-see-your-optometrist/. Accesat la 17 Nov. 2022.