De ce ai nevoie pentru a monta parchetul singur?

561
De ce ai nevoie pentru a monta parchetul singur?

Montarea parchetului poate fi un proiect ambițios însă cu planificarea adecvată și uneltele potrivite, nu trebuie să-ți fie teamă de a-l demara atunci când planifici o renovare de care ai nevoie sau amenajarea locuinței.

Chiar și un pasionat de bricolaj începător poate finaliza cu succes montarea parchetului de unul singur. Iată de ce ai nevoie:

Parchet și adeziv

Înainte de a începe orice proiect de montare a parchetului, asigură-te că ai toate materialele necesare. Parchetul poate fi achiziționat de la magazin, pentru a putea observa atent textura plăcilor, sau comandat online dacă știi exact ce îți dorești. 

Este esențial să iei măsurătorile necesare în camera pe care o amenajezi, pentru a acoperi întreaga suprafață și să ai la dispoziție câteva plăci în plus pentru eventuale erori sau tăieri necesare.

De asemenea, ai nevoie de adeziv pentru a fixa plăcile de parchet pe podea. Ia în considerare tipul de adeziv, tipul de parchet, rezistența și timpul de uscare a adezivului, cât și stratul suport. Anumite tipuri de parchet au nevoie de adeziv special.

Unelte

Pentru a monta parchetul, ai nevoie de uneltele adecvate. Setul necesar include un ciocan, cuie, o nivel, riglă, un cuțit sau cutter, un fierăstrău de mână pentru lemn și o bormașină. 

De asemenea, pentru a finisa plăcile de parchet, alege mașini de frezat pentru parchet. Acestea sunt de ajutor mai ales dacă te ocupi mai des de lucrări de montat parchetul.

Mașina de tăiat parchet este necesară în cadrul lucrărilor mai mari de montare a parchetului. De exemplu, dacă îl montezi într-o încăpere foarte mare, precum o sufragerie dintr-o vilă, pot apărea mai multe situații în care ești nevoit să ajustezi dimensiunile plăcilor.

Etape: pregătirea podelei

Înainte de a începe să montezi parchetul, podeaua trebuie curățată și pregătită. Îndepărtează obiectele din cameră și curăță podeaua cu un aspirator. Dacă montezi parchetul în cadrul unui proiect de renovare, trebuie să îndepărtezi prima oară parchetul vechi.

Dacă podeaua este netedă și plană, poate fi acoperită direct cu plăcile de parchet. În caz contrar, podeaua trebuie nivelat și reparată pentru ca suprafața să nu prezinte denivelări.

Etape: montarea parchetului

Odată ce ai la îndemână toate materialele și uneltele necesare, ești gata să începi să montezi parchetul. Aplică adezivul pe podea, începând cu colțul încăperii și lucrând spre ușă. Asigură-te că plăcile sunt nivelate și ajustează-le dacă este necesar. După ce ai așezat toate plăcile, lasă adezivul să se usuce.

În funcție de tipul de parchet ales, urmează și instrucțiunile de pe ambalaj oferite de producător. Parchetul laminat, de exemplu, se montează prin îmbinare cu sisteme lock și click. Acestea sunt avantajoase pentru cei care nu au multă experiență în domeniul bricolajului, deoarece se instalează ușor.

Etape: finisarea

După uscarea adezivului este timpul să finisezi parchetul. Începe prin a umple rosturile dintre plăcile de parchet, dintre parchet și plintă, praguri etc. La final se aplică o finisare protectoare pe parchet, o substanță precum lacul sau uleiul. Acestea ajută la protejarea parchetului împotriva zgârieturilor și a uzurii. Alege lacul în funcție de tipul de parchet pe care l-ai montat.

Procesul de montare a parchetului poate părea intimidant, dar cu resursele necesare și potrivite vei reuși să faci o treabă bună.